Wij zijn zo begonnen

Collectief Soepel vindt haar oorsprong in Elden, Gelderland. Rond 2014 ontstond daar langzaam een vaste groep vrienden die dezelfde interesse deelden voor het ‘maken’. De schuur van de ouders van Max en Felix werd hiervoor door de zes vrienden steeds meer benut.

De ideeën en plannen groeiden. Dit was ook te zien aan de studiekeuzes; werktuigbouwkunde, constructiebankwerker, industrieel productontwerp, enzovoort. Toen de eersten afstudeerden en het werkveld ingingen, werd de band met de vriendengroep alleen maar sterker. In de vrije uren werd langzaam aan het begin van Soepel gewerkt. Ook begonnen de mannen overal gereedschap en machines vandaan te halen. De projecten werden alsmaar groter, de schuur leek steeds meer op een echte werkplaats en het collectief was geboren.

Binnen afzienbare tijd was deze werkplaats dan ook te klein geworden en in de winter van 2017/2018 deed zich een kans voor op Industriepark Kleefsewaard. De machines werden met man en macht door familie en vrienden verhuist naar een grote koude lege hal op het industrieterrein. Twee en halve verdieping, 450m2 en niet in al te beste staat. In het begin leek dit nog veel te groot, maar de projecten groeiden mee. Ondertussen werd deze nieuwe werkruimte flink onder handen genomen. Elk lid van het collectief ontwikkelde een eigen plek om te experimenteren en ontwerpen, er kwam een scheiding tussen hout- en staalbewerking, maar er was ook gewoon behoefte aan een keukentje en de zeer geliefde voetbaltafel. De zes ondernemers werken nu fulltime binnen het collectief.

Inmiddels heeft Collectief Soepel een uitgebreid portfolio met grote en kleine projecten. Van Dockoffice tot Werkplaats de Paardenbloem. Wat al deze projecten nog steeds verbindt? Het plezier om samen te creëren.

 

Met extra dank aan:
Bart Laport – video & fotografie
Jesse Wensing – fotografie

Terug naar Home