Bestellen

Fraké Ecopanel

Een duurzame en verfijnde gevelafwerking voor architecten, vormgevers en bouwers.

Het Fraké Ecopanel is een product voor de afwerking of renovatie van buitengevels. De panelen zijn vervaardigd uit een reststroom van verduurzaamd Fraké hout. Dit betekent dat het hout zo is bewerkt, dat het zonder verdere bescherming (lak of beits) buiten kan hangen.

Gedetailleerd vormgeven en snel bouwen
Het monteren van de panelen is een overzichtelijke handeling: het precisiewerk is al gedaan,
ze hoeven enkel nog bevestigd te worden.

Product eigenschappen
Materiaal: Geplatoniseerd Fraké
Afmetingen: 1220x1250x32 (bxhxd)
Oppervlak: 1,5m²
Gewicht: 10,5 kg
Levensverwachting: 25 jaar (zonder oppervlakte behandeling)
Kleur: Bruin (vergrijst door zonlicht)

Galerij

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Verduurzaamd
Platowood gebruikt snelgroeiend hout uit duurzaam beheerde bossen. Hout bevat van nature suikers, die aantrekkelijk zijn voor schimmels. Het onbehandelde hout wordt in een oven verhit tot maximaal 170⁰C. Door stoom en verhoogde druk veranderd de structuur van het hout. Tijdens het proces worden de suikers, die vatbaar zijn voor schimmelvorming, afgebroken. Dit proces noemen ze platoniseren. Meer informatie over het Platoniseren

Reststroom
Bij het platoniseren moeten stoom en hitte iedere plank goed kunnen bereiken. Dit doet Platowood door de planken luchtig op te stapelen met behulp van tussenlatjes. De tussenlatten gaan mee in het proces en een groot deel blijft over. Tijdens een bezoek aan Platowood werd Collectief Soepel enthousiast over het restproduct nadat ze de grote stapels tussenlatjes ontdekten. Zij zagen hier de potentie voor een product, om zo deze reststroom om te zetten naar een nieuw product.

Productie
Van de tussenlatjes die Collectief Soepel van Platowood afneemt, kan ongeveer 70% worden gebruikt. Er wordt een selectie gemaakt op de bruikbaarheid van het hout. Sommige latjes zijn te broos geworden of simpelweg te krom. Door de latjes daarna te schaven komt de schoonheid van het hout weer naar boven. Collectief Soepel heeft een mal ontwikkeld die van het sterk variërend restmateriaal een strak product maakt. De mal perst de latten in meerdere richtingen waarna deze verlijmd worden. Op deze manier creëer je keer op keer een constant paneel.

Galerij

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Terug naar Home