Brine Blocks

Herwaarderen van energie en bouwen met zout.

Het onderzoek van 100 dagen foreland.studios ‘Hydromax’ heeft veel nieuwe invalshoeken opgeleverd over de energietransitie. Collectief Soepel voorziet dat er in de komende decennia een grootschalig bijproduct door deze transitie ontstaat: zout.
Als gevolg van de groeiende vraag naar ‘zoet’ water zullen we zeewater naar land moeten halen om te filteren. Bij dit proces blijven enorme hoeveelheden geconcentreerd zoutwater (Brine) over. Wat gaat de mens doen met deze overvloed?

BrineBlocks laat de potentie zien van doodgewoon zout als slim bouwmateriaal en als warmtebatterij. In deze installatie kun je even uitrusten in het warme bed van zout of je handen opwarmen aan de zoutradiatoren.

Fotografie: ZWTSR – Jesse Wensing

Galerij

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

De energiesector kampt met een groot vraagstuk. Hoe slaan we de te veel opgewekte groene energie op voor de momenten dat we deze nodig hebben. Warmte opslaan in een massa is een eeuwenoud bewezen principe. Denk aan speksteen kachels of de basaltbatterij van CESAR. Warmte vasthouden voor een dag, een week of zelfs tot in de winter.

Door de overvloeden (Brine & opgewekte energie) te combineren speelt Soepel op een duurzame manier in op het energievraagstuk. De BrineBlocks bestaan uit geperst (zee)zout. Door de hoge massa na het persen is dit materiaal heel geschikt om warmte vast te houden.

Heb je interesse of zie je potentie in dit project? We gaan graag met je in gesprek over de toekomst van BrineBlocks.

Terug naar Home